Melayu Muda
Perbincangan isu-isu bangsa Malaysia

Satu Pemuda Cawangan buat program tapi…@khairykj

image

Saya pernah bertemu dengan KP Kuantan dan salah seorang dari ahli jawatankuasa PPU Kuantan tempoh hari. Setelah sekian lama barulah dipanggil untuk bertemu itupun atas usaha seorang ahli dan juga PSU Pemuda cawangan jika tidak saya sendiri berani jamin KP Kuantan tidak akan bertemu dengan saya ataupun mana-mana ahli akarumbi untuk menyelesaikan masalah. Dalam pertemuan itu dengan penuh bangga KP Kuantan dan ajknya berkata mereka berjaya mengadakan program dicawangan-cawangan dan bila dibandingkan dengan penggal lepas program mereka jauh lebih baik. Itu yang disampaikan pada saya. Tapi yang menghairankan sudah berapa kali Pemuda Cawangan Sg Isap 1 mengadakan program? Tidak mungkin hanya satu saja Pemuda Cawangan yang mampu anjurkan program? Dimanakah cawangan-cawangan yang lain seperti yang disebut oleh KP Kuantan dan AJKnya itu?

Sebelum ini Pemuda cawangan Sg Isap 1 telah menganjurkan program gotong-royong dan baru-baru ini program tazkirah bersama anak-anak yatim. Dimanakah cawangan lain? Apa yang PPU Kuantan lakukan untuk mengerakan pemuda cawangan yang lain dari tidur yang panjang? Adakah mereka akan beri alasan rekod hilang lagi? Ini persoalanya yang kerap kali ditimbulkan. AJK-AJK PPU Kuantan sendiri seperti hilang punca dan langsung tidak berfungsi. Biro-biro tidak langsung bergerak malahan ada yang tiada biro langsung. Dimanakah komitmen KP Kuantan bagi memantapkan PPU Kuantan? Dimanakah janji KP Kuantan untuk menjadikan PPU Kuantan sebagai satu sayap yang mantap dan disegani? Mungkinkah KP Kuantan hanya mampu bercakap itu dan ini tetapi dari sudut perlaksanaanya jelas gagal.

Bila ditanya pelbagai alasan diberikan dan jika sudah tersepit mulalah KP Kuantan menuduh orang lain dengki kepadanya. Sudah seperti kekeringan modal untuk menjawab bila sudah tersepit. Jadinya kalau tidak mampu mengadakan atau menganjurkan program dicawangan-cawangan berlaku jujurlah jangan lagi berdalih. Ramai rakan-rakan yang sedia membantu. Berhentilah dari terus menuduh musuh politik hendak menjatuhkan kamu kerana musuh-musuh politik kamu banyak kerja lain untuk dilakukan dari terus buang masa menjatuhkan kamu. Janganlah perasan sangat yang orang dengki dan irihati pada kamu. Tiada siapa pun yang dengki kecuali kamu sendiri yang takut akan bayang-bayang kamu sendiri.

Jujur pada akarumbi dan jangan lagi berdalih wahai KP Kuantan.

Advertisements

No Responses to “Satu Pemuda Cawangan buat program tapi…@khairykj”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s