Melayu Muda
Perbincangan isu-isu bangsa Malaysia

Sejak bila Nara Nordin lebih hebat dari YH Dato Suffian Awang? @khairykj

image

Ketua Pemuda UMNO Kuantan penggal 2013-2016 Nara Nordin seringkali membandingkan PPU Kuantan pimpinanya dengan PPU Kuantan dibawah pimpinan YH Dato Suffian Awang. Umum mengetahui bahawa YH Dato Suffian Awang adalah diantara Ketua Pemuda UMNO Bahagian yang hebat dan berkaliber. Beliau juga adalah Exco Kanan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. Jika dibandingkan dengan Nara Nordin sudah tentu jurang perbezaan itu cukup luas.

Dari sudut latarbelakang pun sudah jelas YH Dato Suffian Awang lebih kredible dari Nara Nordin. Kehebatan YH Dato Suffian Awang tidak dapat dinafikan dan ianya diikhtiraf diseluruh organisasi UMNO itu sendiri. Seorang pemimpin muda yang berwawasan dan tegas berbanding dgn Nara Nordin yang hanya tahu membuat masalah dan menyerahkan kepada orang lain untuk menyelesaikan masalahnya.

Ketika YH Dato Suffian Awang memimpin PPU Kuantan jelas sekali PPU Kuantan dikagumi ramai dan dihormati. Namun dibawah kepimpinan Nara Nordin, PPU Kuantan kelihatan lesu dan dihimpit dengan pelbagai masalah dalaman yang tidak mampu diselesaikan oleh dia sendiri. Dengan perpecahan yang berlaku jelas sekali PPU Kuantan penggal ini umpama retak menanti belah. Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kuantan Zulhaili Mansor sudah lama diketepikan dan barisan AJK Pemuda juga kelihatan tidak berada didalam barisan yang sama. Adakah ini yang dikatakan PPU Kuantan penggal ini lebih baik dari PPU pimpinan YH Dato Suffian Awang?

Ramai yang mengetahui ketika YH Dato Suffian Awang menjadi Ketua Pemuda dan Nara Nordin adalah salah seorang dari AJK Pemuda, masalah yang timbul kerap kali berpunca dari Nara Nordin sendiri. Tidak perlulah didedahkan disini kerana jika didedah nanti mungkin tiada yang akan mempercayainya. Itulah hakikat sebenarnya apa yang berlaku namun kerana YH Dato Suffian Awang adalah seorang pemimpin yang bijak dan berwawasan beliau sentiasa dapat menyelesaikan masalah yang timbul dengan baik sekali.

Jika dibandingkan pergerakan ketika kepimpinan YH Dato Suffian Awang selaku KP, sudah cukup jelas sambutan yang amat baik setiap kali di adakan program. Barisan AJK hadir dengan baik sekali bersama-sama Dato Suffian Awang. Bukti jelas pergerakan PPU Kuantan ketika itu mendapat sokongan apabila Dato Suffian Awang diberi peluang untuk menjadi calon PRU13 yang lepas. Jawatan-jawatan yang disandang oleh Dato Suffian Awang cukup membuktikan kepimpinan beliau mendapat perhatian dan respon yang baik. Tidak seperti Nara Nordin yang sering mengatakan PPU Kuantan pimpinan dia lebih baik dari yang lepas. Begitu banyak bukti yang boleh diketengahkan bagi kita menilaikan siapa Ketua Pemuda yang lebih hebat.

Nara Nordin seringkali memperlekehkan PPU Kuantan pimpinan Dato Suffian Awang tetapi sehingga kini masih lagi gagal membuktikan PPU Kuantan pimpinanya mampu bergerak dengan baik dan mendapat sokongan besar. Tiada alasan lain untuk Nara Nordin mendabik dada, apa yang perlu dia lakukan ialah berhenti menyalahkan orang lain dan terus akui kelemahan sendiri. Makin lama makin ramai yang sudah bosan PPU Kuantan. Jadilah Ketua Pemuda yang berintegriti bukan menjadi Ketua Pemuda yang tak mahu akui kelemahan diri.

Advertisements

No Responses to “Sejak bila Nara Nordin lebih hebat dari YH Dato Suffian Awang? @khairykj”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s