Melayu Muda
Perbincangan isu-isu bangsa Malaysia

Adakah PPU Kuantan sekarang lebih baik dari penggal YH Dato Suffian Awang? @khairykj

PPU Kuantan penggal ini dirundung dengan pelbagai masalah dalaman yang cuba dinafikan oleh KP Kuantan. Apa yang menjadi persoalannya benarkah PPU Kuantan penggal ini lebih baik dari penggal yang dipimpin oleh YH Dato Suffian Awang?

Ketika Dato Suffian Awang menjadi KP tiada langsung beliau menyalahkan kepimpinan bahagian kerana tidak membantu tetapi penggal ini dibawah KP Nara Nordin mengapa sentiasa menyalahkan kepimpinan bahagian terutamanya Ketua UMNO Bahagian YH Dato Hj Wan Adnan Wan Mamat? Apa agenda Nara Nordin dengan menyalahkan kepimpinan bahagian atas kemelut dan masalah yang berlaku didalam PPU Kuantan?

Sepanjang Dato Suffian Awang menjadi KP bukan tiada masalah dengan bahagian tetapi beliau berusaha untuk membuktikan keupayaannya sebagai pemimpin muda dan akhirnya kepimpinanya diterima dengan baik oleh UMNO Bahagian malahan beliau mendapat sokongan padu dari YH Dato Ketua Bahagian sendiri. Lain pula dengan Nara Nordin yang menyalahkan YH Dato Ketua Bahagian sedangkan apa usaha dia untuk membuktikan kepimpinanya? Bukan itu sahaja dia juga tidak langsung menghormati kepimpinan bahagian bila membuat keputusan untuk bersama didalam KP 11. Mengapa kesalahan diri sendiri mahu diletakan kepada orang lain?

Satu lagi persoalan yang timbul ialah mengapa ada usaha dari Nara Nordin untuk memperlekehkan kepimpinan YH Dato Suffian Awang selaku KP pada penggal lepas? Katanya PPU Kuantan dibawah kepimpinanya bergerak lebih baik dan mendapat respon yang positif dikalangan akarumbi. Dimanakah bukti respon positif yang digembar-gemburkan? Dimanakah program-program yang jelas mendapat sokongan pada anak-anak muda? Dalam Nara Nordin memperlekehkan kepimpinan YH Dato Suffian Awang mengapakah dia masih lagi bertemu Dato Suffian Awang dan mengadu nasib? Mengapa tidak menyelesaikan masalah yang timbul dengan sendiri? Mengapa perlu bertemu dengan orang yang diperlekehkan?

Jika saya terus melontarkan persoalan makin banyak yang akan terbongkar, PPU Kuantan penggal ini amat jelas tidak berupaya untuk bergerak sebaik penggal lepas. Saya secara peribadi adalah salah seorang jentera yang bersama Nara Nordin ketika bertanding sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kuantan. Ketika itu saya merasakan ada benarnya seperti dikatakan bahawa PPU Kuantan ada kelemahan tetapi bila dikaji semula penggal ini keadaan PPU Kuantan jauh lebih buruk dari sebelumnya. Ketidakupayaan Nara Nordin menyelesaikan masalah berbangkit dan terus menerus menafikan bahawa PPU Kuantan kini sedang tenat bukti jelas bahawa PPU Kuantan dibawah kepimpinanya jauh lebih buruk dari PPU Kuantan ketika YH Dato Suffian Awang menjadi KP.

Amat menyedihkan bila tiada satu pun gerakerja PPU Kuantan kini yang menampakan satu usaha untuk menarik sokongan anak-anak muda kepada UMNO. Bila dicadang untuk mengadakan forum terbuka pelbagai alasan diberikan dan alasan yang sering diberikan adalah untuk mengelak daripada pepercahan. Adakah kepimpinan PPU Kuantan tahu apa tujuan forum tersebut? Kita memberi ruang untuk kepimpinan PPU Kuantan untuk menjelaskan hala-tuju mereka dan beri mereka membuktikan bahawa mereka mendapat sokongan dari akarumbi bukan untuk menjatuhkan mereka. Nara Nordin dan barisan kepimpinanya jelas sekali tidak mampu untuk mentransformasikan politik Pergerakan Pemuda UMNO Kuantan. Kegagalanya sudah jelas, mahukah kita terus menerus memberi ruang kepada barisan kepimpinan ini untuk memimpin sayap Pemuda parti?

Sudah bersediakah kita untuk menjadikan PPU Kuantan bahan gelak-ketawa pembangkang? Tiba masanya untuk kita desak agar Nara Nordin selaku KP UMNO Kuantan menerima cabaran dan mengadakan forum terbuka. Tiada alasan lain lagi, selamatkan PPU Kuantan ataupun biarkan ianya musnah dan hancur ditangan Nara Nordin…..

Advertisements

No Responses to “Adakah PPU Kuantan sekarang lebih baik dari penggal YH Dato Suffian Awang? @khairykj”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s