Melayu Muda
Perbincangan isu-isu bangsa Malaysia

Mampukah Najib Razak mendengar bantahan TNB?

image

Kakitangan Tenaga Nasional syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang bertanggungjawab untuk membekalkan dan penyelenggarakan bekalan elektrik seluruh negara mengadakan bantahan terhadap YTL. Syarikat YTL Powers telah mendapat konsesi IPP (Indepandent Power Plant) bagi membekalkan tenaga elektrik kepada TNB. Akibat dari IPP ini Tenaga Nasional (TNB) terpaksa membayar bekalan dengan harga yang tinggi. Pembekalan kepada rakyat pula disubsidikan. Persoalannya mengapa perlu ada IPP? Tambahan pula mengapa YTL Powers?

Tidak cukup lagikah dengan projek-projek lain yang sudah mereka perolehi? Mengapa Najib Razak seakan tunduk kepada YTL ini? Cukup sudahlah derita orang Melayu dan Najib Razak seharusnya lebih peka terhadap keperluan orang Melayu bukan menjadi alat kapitalis cina.

image

Dengan bantahan dari kakitangan TNB ini adakah Najib Razak akan berusaha mencari jalan penyelesaian atau terus senyap dan melepaskan tanggungjawabnya sebagai Perdana Menteri? Mampu atau tidak beliau mendengar keluhan dari TNB ini? Kita mahukan satu jalan penyelesaian yang konkrit bukan sekadar retorik semata-mata. Memang jelas Najib Razak gagal sebagai Perdana Menteri, elok saja ditukar dengan pemimpin lain demi survival orang Melayu.

Sejak PRU13 lagi kita nampak bagaimana Najib Razak kerap melebihkan pengundi cina yng akhirnya jelas menunjukan cina tidak mahu menerima Barisan Nasional. Sehingga kini Najib Razak gagal mendapatkan sokongan dari kaum minoriti itu. Cubalah dengar keluhan orang Melayu dan meletakan keutamaan kepada oranf Melayu. Bukan dengan terus memberi ruang kepada kaum minoriti.

No Responses to “Mampukah Najib Razak mendengar bantahan TNB?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s