Melayu Muda
Perbincangan isu-isu bangsa Malaysia

Adakah kerajaan Melayu tunduk pada kapitalis Cina?

image

Adakah kerajaan kita terlampau tunduk kepada kapitalis cina sehinggakan sanggup mengadai maruah bangsa? Isu seperti YTL Powers ini sudah lama bersarang dalam masyarakat kita. Selepas memperolehi kekayaan berbillion-billion dari kerajaan mereka mula mengatakan kerajaan korup, memilih kasih, mengamalkan kronism dan pelbagai lagi. Apa tindakan yang kerajaan Melayu ini mampu ambil diatas tuduhan YTL?

Kini kakitangan TNB sendiri menyuarakan rasa tidak puashati dengan kehadiran YTL Powers. Sekali lagi saya ajukan soalan, adakah kerajaan terlampau tunduk kepada YTL ini? Adakah kerajaan UMNO/BN terhutang budi dengan YTL ini? Pelbagai kontrak yang telah diperolehi dari kerajaan dan persoalannya mengapa hanya YTL? Dari projek ERL, Starhill, Perak Hanjoong, Pahang Simen, Pekeliling hingga ke Sentul semuanya dibawah YTL. IPP yang bernilai billion ringgit juga jatuh ke YTL.

Mengapa YTL mendapat keistimewaan dari kerajaan Melayu? Sudah tiadakah usahawan-usahawan Melayu yang mampu menjalankan projek-projek besar?

Kerajaan Melayu pimpinan UMNO/BN wajib menjawab, MENGAPA YTL DIBERI BEGITU BANYAK KEISTIMEWAAN? ADAKAH KERAJAAN UMNO/BN TERHUTANG BUDI KEPADA YTL?

Advertisements

No Responses to “Adakah kerajaan Melayu tunduk pada kapitalis Cina?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s