Melayu Muda
Perbincangan isu-isu bangsa Malaysia

Bank Dunia: Bangang Seorang Bernama Anwar…

Anwar dah masuk tahap menopaus, akal dah jadi sejemput hingga ingat-ingat lupa bahawa sepanjang 8 tahun dia jadi Menteri Kewangan ada 10 pinjaman yang dilakukan dengan Bank Dunia.

Anwar sudah lupa agaknya yg Malaysia dah berurusan dgn Bank Dunia sejak 1958 dan peranan Bank Dunia dengan Malaysia lebih kepada pinjaman utk projek pembangunan.

Jauh bezanya dengan dana bantuan kewangan menyelesaikan krisis matawang yang nak dihulur oleh IMF pada tahun 1997 & 1998 yg bersifat cekik darah.

 

Dana bantuan IMF bukannya bernilai 20 juta usd dolar atau 300 juta usd dolar bhai. Sebaliknya hanya main billion dollar usd utk setiap pakej bantuan.

Thailand misalnya terpaksa mintak bantuan IMF sejumlah 20 billion dollar dan Indonesia pulak dapat bantuan 23 billion usd dolar dari IMF.

Gila kentang betui Brader Anwar Bin Ibrahim ni. Pinjaman utk projek pembangunan oleh Bank Dunia dengan dana bantuan ekonomi oleh IMF pun tak reti nak beza.

Walaupun Bank Dunia pernah menasihatkan Malaysia supaya mengikut jejak langkah Thailand, Indonesia dan Filipina dengan memohon bantuan IMF utk menyelamatkan ekonomi negara daripada kesan serangan spekulator matawang time tu, namun Tun Mahathir langsung tak menghiraukan saranan tersebut.

Tahun krisis matawang pun Anwar dah lupa, dia pi cerita kata krisis matawang berlaku tahun 1999 sedangkan tahun 1999 tu masalah ekonomi angkara krisis matawang dah sampai penghujung yang tinggal lagi hanya kesan-kesannya saja yg memerlukan pemulihan berterusan.

Bukan 1999 la ngok, tahun yg betui krisis matawang melanda Asia Tenggara termasuk Malaysia ialah 1997 & 1998. Bodoh dan sia-sia jadi Menteri Kewangan lebih 8 tahun.

Nampak sangat otaknya dah tepu dan keliru. Tertekan sangat mamat ni takutkan hantu istana Sungai Buluh agaknya.

Baca selanjutnya DISINI

No Responses to “Bank Dunia: Bangang Seorang Bernama Anwar…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s