Melayu Muda
Perbincangan isu-isu bangsa Malaysia

Lynas Corp Terima Cadangan IAEA

KUALA LUMPUR – Gergasi perlombongan Australia, Lynas Corporation Ltd, menerima cadangan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) bagi kilang nadir buminya di Zon Perindustrian Gebeng, dekat Kuantan, dan akan melaksanakan sepenuhnya cadangan itu.

Pengerusi Eksekutifnya Nicholas Curtis berkata syarikat itu yakin kilang tersebut akan siap dan memulakan operasi sebelum akhir tahun.

“Kami akan melaksanakan semua aspek cadangan bersama dengan pihak berkuasa kawal atur bagi meningkatkan lagi keselamatan kilang itu,” katanya pada taklimat media.

Lynas terus komited sepenuhnya sebagai keutamaan utama kepada keselamatan kakitangan dan masyarakat di mana kilang itu beroperasi, katanya.

IAEApada Khamis memuktamadkan laporan bahawa kilang nadir bumi Lynas selamat dan mematuhi sepenuhnya semua standard antarabangsa. Ia juga menggariskan 10 cadangan.

Laporan itu, antara lainnya, mencadangkan Lynas menyerahkan pelan pengurusan sisa buangan jangka panjang sebelum operasi bermula bagi penganugerahan lesen praoperasi.

“Soalan dalam laporan IAEA ialah apakah rancangan bagi simpanan kekal sebaik sahaja kilang ditutup dalam masa 30 hingga 50 tahun akan datang. Kami akan menggabungkan pelan yang akan berdasarkan kepada data saintifik dan menyerahkannya kepada IAEA kerana ia adalah syarat-syarat bagi lesen praoperasi.

“Kami selesa dengan syarat-syarat itu. Kami sedang mengusahakanya dan kami percaya pelan itu boleh dicapai dan lebih awal daripada yang disasarkan,” kata Curtis.

Laporan itu juga menyebut Lynas mempunyai obligasi untuk melakukan lebih banyak lagi kepada penduduk Kuantan.

Beliau mengakui yang syarikat itu tidak mengambil langkah mencukupi untuk berinteraksi dengan penduduk setempat bagi mengetahui lebih mendalam kebimbangan mereka, justeru itu mulai sekarang ia akan giat terlibat dengan masyarakat tempatan.

“Kami berhasrat untuk meningkatkan komitmen kami dalam berinteraksi bersama masyarakat termasuk perbincangan dengan penduduk Kuantan yang akan berterusan,” katanya.

Mengenai pengeluaran kilang itu, Curtis berkata pengeluaran penuh kilang itu akan mengambil masa untuk meningkat dan ia akan beroperasi pada kapasiti penuh menjelang separuh kedua 2012.

“Kami menjangka berupaya menyediakan beberapa produk kepada pelanggan pada separuh pertama 2012. Kami yakin dengan sasaran itu. – BERNAMA

Ihsan: My NEWS HUB

Advertisements

No Responses to “Lynas Corp Terima Cadangan IAEA”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s