Melayu Muda
Perbincangan isu-isu bangsa Malaysia

Antara Adat, Budaya dan Khurafat.

Dalam posting ini MM ingin menyentuh tentang orang Melayu. Sekadar untuk berkongsi sahaja lah. Orang2 Melayu memang kuat berpegang pada adat, menyanjung budaya. Tapi adakalanya adat dan budaya itu menjadi satu tindakan yang boleh dikatakan khurafat.

Macam mana kita hendak membezakan antara adat dan khurafat? Bila kita melakukan satu2 upacara yang bukan tuntutan Al Quran tetapi mengunakan ayat2 suci Al Quran.

Membeli kenderaan baru kemudian merenjis kenderaan itu dengan air yassin, adakah itu terkandung dalam tuntutan agama? Bukankah ISLAM telah mempersiapkan umatnya dengan doa menaiki kenderaan? Susah juga nak cakap dengan orang Melayu ni. Bila ditegur nanti kita balik dimarahnya.

Adat dan budaya memang tidak salah untuk dipelihara namun bila sesuatu itu bertentangan dengan ajaran dan tuntutan agama rasanya baiklah ditinggalkan.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk;

Surah Al-Baqarah 2:25

Advertisements

No Responses to “Antara Adat, Budaya dan Khurafat.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s